top of page
Writer's pictureDimitra Theodoraki

Πώς να Τα Βγάλεις Πέρα στα Γιορτινά Τραπέζια

Updated: Mar 22, 2023

Οι εορταστικοί περίοδοι μπορεί να είναι ευχάριστες αλλά πολλές φορές συνοδεύονται με φόβο ότι θα παχύνουμε μετά την ΄κραιπάλη’ και ακολουθούνται από ενοχικές δίαιτες για να απαλλαχτούμε από ‘το κακό που μας βρήκε’.


Αν θες κι εσύ φέτος να δεις το φαγητό με μια πιο ειρηνική ματιά, έχω ετοιμάσει μια εύχρηστη λίστα με όσα μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τα γιορτινά γεύματα πιο απολαυστικά και αποτελεσματικά!



1. Φάε Κανονικά Πριν το Γιορτινό Τραπέζι


Μπορεί να είναι δελεαστικό να δοκιμάσεις να «κερδίσεις» θερμίδες ή χώρο με το να περιορίσεις το φαγητό σου την ημέρα πριν την γιορτή. Δυστυχώς, αυτό συνήθως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην υπερφαγία. Για να αποτρέψεις το να τα καταβροχθίσεις όλα από πείνα, προτείνω ένα γεύμα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες πριν το τραπέζι.

2. Πώς να Χτίσεις το Πιάτο σου

Κάνεις ένα σκανάρισμα στο γεμάτο τραπέζι και σε πιάνει πανικός. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε ένα ήρεμο μυαλό και ένα ευχαριστημένο στομάχι.

α) Πάρε λίγες βαθιές αναπνοές και μην βιάζεσαι. Φαγητό θα υπάρχει για όλους, συνήθως μάλιστα περισσεύει κι όλας.

β) Πάρε μια εικόνα του τι υπάρχει διαθέσιμο και ρώτα τον εαυτό σου «Τι έχω όρεξη να φάω σήμερα?» Αν δεν έχεις όρεξη πχ. για κάτι κρύο δεν χρειάζεται να φας πατατοσαλάτα απλά επειδή είναι εκεί. Μπορείς να επιλέξεις κάτι διαφορετικό.

γ) Σέρβιρε η ίδια στον εαυτό σου ειδικά αν φοβάσαι πως κάποιο μέλος στο τραπέζι δεν θα σταματήσει στο «στοπ» σου σερβίροντας μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που κρίνεις εσύ αρκετή.

δ) Δοκίμασε να χωρίσεις το πιάτο σου σε 1/3 υδατάνθρακα, 1/3 πρωτεΐνη και 1/3 λαχανικά/ σαλάτα.

ε) Αν θες να δοκιμάσεις παραπάνω από μία επιλογή από το καθένα και βέβαια μπορείς, αρκεί να σερβίρεις μικρότερες ποσότητες ώστε να χωρέσουν στο πιάτο (και στο στομάχι σου).


3. Τίμα την Πείνα και τον Κορεσμό σου


Μια φορά κι εμείς τον χρόνο έχουμε την ευκαιρία να φάμε όλα εκείνα τα φαγητά που περιμέναμε να ξαναδούμε 365 ημέρες! Πέρα από αυτή την λαχτάρα, η πίεση από τους οικοδεσπότες για «συμπλήρωμα στο πιάτο» μπορεί πολύ εύκολα να μας κάνει να ξεφύγουμε. Προσπάθησε να τρως αργά, να μασάς την τροφή σου καλά και να ολοκληρώνεις τις προτάσεις σου πριν την επόμενη μπουκιά. Μπορείς επίσης να αφήνεις και το πιρούνι σου ανά τακτικά διαστήματα για να αξιολογήσεις αν θες να προχωρήσεις. Όταν φτάσεις το μέσο του γεύματός σου, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν νιώθεις ευχάριστο κορεσμό ακόμη ή όχι. Προτείνουμε να συνεχίσεις αν κρίνεις πως η πληρότητά σου είναι κι αυτή περίπου στο μισό, ώσπου να νιώσεις ικανοποιημένη.


4. Μπλόκαρε την «Αστυνομία Τροφίμων»

Σε ένα γιορτινό τραπέζι «όλοι οι καλοί χωράνε»! Όλοι, πέρα όμως από την «αστυνομία τροφίμων». Ξέρεις πως εννοώ εκείνη την φωνούλα που σου δίνει πληροφορίες στο πίσω μέρος του μυαλού σου για το τι είναι παχυντικό, τι δεν είναι, τι περιέχει πολλή ζάχαρη και τι κάνει ή δεν κάνει καλό στην υγεία. Αποφεύγοντας τα φαγητά που σου αρέσουν απλά επειδή ανησυχείς ότι είναι «ανθυγιεινά», το σώμα σου αισθάνεται πως στερείται. Μπλόκαρε αυτές τις σκέψεις και απόλαυσε το γεύμα σου χωρίς έγνοιες.


Ελπίζω πως αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις γιορτές με λιγότερο φόβο για το πολύ φαγητό και τις επιπτώσεις του. Αυτό ίσως σου επιτρέψει λίγο παραπάνω πνευματικό χώρο να ασχοληθείς με τον πραγματικό προορισμό των γιορτών, την αγάπη και την ζεστασιά. Άδραξε την ευκαιρία να συνδεθείς με την οικογένεια και τους φίλους σου. Μην ξεχνάς πως έχεις κάθε δικαίωμα να μαγειρέψεις τσουρέκι μέχρι και το καλοκαίρι αν το επιθυμήσεις, όπως και ότι δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» και δεν χρειάζεται ντροπή ή αντισταθμιστικές συμπεριφορές.


Δήμητρα Θεοδωράκη, BSc


Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Ειδικευόμενη στις Διατροφικές Διαταραχές



15 views0 comments

Comments


bottom of page